برگزاری آیین رونمایی و نقد کتاب «سطر مستور؛ تاریخ و سبک‌شناسی کوفی شرقی» | پایگاه خبری صبا
امروز ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ ساعت ۱۸:۵۹

برگزاری آیین رونمایی و نقد کتاب «سطر مستور؛ تاریخ و سبک‌شناسی کوفی شرقی»

آیین مجازی رونمایی و نقد و بررسی کتاب «سطر مستور؛ تاریخ و سبک‌شناسی کوفی شرقی» همزمان با هفته ملی خوشنویسی در فرهنگستان هنر برگزار می‌شود.

به گزارش صبا به نقل از روابط‌ عمومی فرهنگستان هنر، همزمان با هفته ملی خوشنویسی، آیین مجازی رونمایی و نقد و بررسی کتاب «سطر مستور؛ تاریخ و سبک‌شناسی کوفی شرقی» به‌صورت مجازی و بدون حضور مخاطب در فرهنگستان هنر برگزار می‌شود.

آیین مجازی رونمایی و نقد و بررسی این کتاب با سخنرانی سیدمجتبی حسینی معاون هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، مرتضی کریمی‌نیا قرآن‌پژوه و عضو هیات‌علمی دانشنامه جهان اسلام، حمیدرضا قلیچ‌خانی نسخه‌پژوه و پژوهشگر خوش‌نویسی، مهدی مکی‌نژاد عضو گروه تخصصی هنرهای سنتی و صنایع دستی فرهنگستان هنر و مهدی صحراگرد مولف کتاب و پژوهشگر خوش‌نویسی، بی حضور مخاطب برگزار می‌شود.

کتاب «سطر مستور؛ تاریخ و سبک‌شناسی کوفی شرقی» به قلم مهدی صحراگرد، حاصل پژوهشی است که به سفارش معاونت علمی و پژوهشی فرهنگستان هنر صورت گرفته و موسسه تالیف، ترجمه و نشر آثار هنری (متن) آن را با همکاری بنیاد بین‌المللی فرهنگی هنری امام رضا(ع) منتشر کرده است.

پژوهشگر در این پژوهش با استناد به نسخه‌های مختلف قرآنی به بازخوانی سنت کتابت و مصحف‌نگاری از سده چهارم تا هفتم هجری قمری پرداخته و پیدایش و سیر تحول و تکامل سبک کوفی شرقی را در جغرافیای ایرانِ فرهنگی تبیین و تحلیل کرده است.

به گفته نویسنده کتاب، خط کوفی شرقی، با وجود تنوع بسیار، صورتی دگرگون‌شده از کوفی نخستین است و اقلام مستدیر در شکل‌گیری آن کمترین تاثیر را داشته‌اند. او با الهام از دیدگاه‌ها و تجربه‌های سبک‌شناسانی چون جیمز اکرمن، فرانسوا دروش، ملک‌الشعرا بهار و شیوه‌گرایان میانه سده بیستم اروپا به طبقه‌بندی، تحلیل و سبک‌شناسی شیوه‌های متنوع کتابت کوفی پرداخته و ذیل سه سبک اصلیِ کوفی شرقی، یعنی سبک‌های غزنوی و اصفهانی و طبری، مشخصات محتوایی و ظاهری بیش از ۱۶۰ نسخه قرآنی را ذکر کرده است. این کتاب با تصاویری از صفحات بعضی از نسخه‌های مهم قرآنی، اطلاعاتی منسجم و ارزشمند از تاریخ و سبک‌شناسی کتابت مصحف‌های کوفی شرقی پیشِ روی محققان خوش‌نویسی، نسخه‌پژوهان و قرآن‌پژوهان قرار می‌دهد.

علاقه‌مندان می‌توانند برای حضور مجازی در این برنامه از ساعت ۱۰ تا ۱۲ روز دوشنبه، ۲۸ مهرماه ۱۳۹۹ به صفحه اینستاگرام فرهنگستان هنر به نشانی artacademy_ir مراجعه کنند.

هنوز دیدگاهی منتشر نشده است